SLS (Selective Laser Sitering) - Bytes2Matter

SLS (Selective Laser Sitering)

La fel ca in cazul tehnologiei SLA, printerele SLS utilizeaza lasere pentru a construi obiectul 3D strat cu strat, insa, in loc de rasini fotopolimerice lichide, folosesc o pudra foarte fina (in general nylon) pe care o topesc pentru a produce fuziunea cu stratul precedent.

Principiul de functionare se bazeaza pe distribuirea unui strat foarte subtire de pudra (pana la 25µm) pe intreaga suprafata de printare si, topirea si intarirea materialului numai in ariile marcate in „plan”. Dupa ce un strat a fost finalizat, fundul cutiei de printare este coborat si un nou strat de pudra este intins si prelucrat. Prin aceasta metoda de productie, printerele SLS pot construi obiecte foarte complexe, cu surplombe sau detalii filigrane, deoarece fiecare strat are ca suport toate straturile de dedesubt. Dupa terminare printului, cutia de printare este desfacuta si pudra neprelucrata este indepartata, pentru a dezvalui elementele printate. Elementele printate au nevoie de o usoara postprocesare pentru a fi curatate, dar suprafata are in general o calitate uniforma, mata.

Aceasta metoda este foarte bine dezvoltata in productia industriala, insa este este asociata cu costuri mai ridicate, in special pentru elemente care nu umplu intregul volum de printare (pudra ramasa neprelucrata se poate recicla numai partial). De asemenea, printerele SLS sunt mult mai scumpe decat celelalte tehnologii si au un consum energetic mai ridicat. Avantajele sunt insa legate de libertatea absoluta a geometriei si rezistenta ridicata a materialului de printare, deci si a produsului printat.

 In comparatie cu FDM, printerele SLS nu pot printa elemente cu miez gol sau umplut partial.